Werkschema’s

Hulp nodig bij schilderen? Verfspecialist.nl helpt graag!

Werkschema’s van Verfspecialist.nl!

U wilt beginnen met schilderen, maar u weet niet zo goed hoe u dit moet aanpakken? Verfspecialist.nl helpt u hier graag bij! Wij hebben voor u werkschema’s gemaakt zodat u altijd de juiste handelingen toepast. De werkschema’s zijn onderverdeeld per grondlaag: metaal en kunststoffen, buitenmuren, binnenmuren en plafonds, houtwerk buiten en houtwerk binnen. In het schema wordt stap voor stap uitgelegd hoe u moet beginnen en welk materiaal u nodig heeft.

Heeft u na het lezen van deze werkschema’s nog vragen? Dan kunt u ons altijd mailen voor een advies. De medewerkers van Verfspecialist.nl helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!

Links vindt u tips per categorie. Hieronder vindt u algemene tips:

Waarom afplakken?

Vloer
Plak altijd de vloer goed af wanneer je gaat schilderen. Er vallen altijd kleine druppels verf op de grond die later moeilijk te verwijderen zijn. Dit geldt met name voor het schilderen met rollers.

Glas
Als je goed afplakt krijg je een strak schilderwerk ( hierna te noemen: film). Het lastige is het afplakken. Wanneer je dit niet goed doet komt en er verf onder het plakband komt, wordt het schilderwerk juist minder strak. Er zijn diverse soorten plakband op de markt. Voor glas kun je de gele tape van Kips of blauwe tape. De gele tape van Kip heeft de voorkeur, omdat de tape zeer sterk is een goede hechting heeft gedurende een langere periode.

Materiaal: stucrol.

Geeft een optimale bescherming van de vloer. Is opgebouwd uit karton met daaronder een dun laagje  plastic folie. Het karton neemt de verf op en droogt zo sneller, waardoor je er na verloop van tijd gemakkelijk overheen kunt lopen. Het plastic folie zorgt ervoor dat vocht/verf er niet door komt.

Materiaal: plastic folie.

Dit is een vrij goedkope en makkelijke manier om alles binnenshuis veilig te maken voor verfspatten. Je dekt op eenvoudige manier de keuken, trap of meubels af.  Nadeel: De verf wordt niet opgenomen zoals in karton, dus als je hier op staat zit het dus aan je zool.  Hierdoor is de kans vrij groot dat je met verf aan je zool door het hele huis loopt.

Droogtijd

Houd rekening met de droogtijden van de verf en reparatiemiddelen zoals plamuur en kit. Droogtijd neemt relatief veel tijd in beslag. Bedenk daarom van te voren goed hoe je dit het beste kunt plannen om zo goed mogelijk door te kunnen werken. Informatie over droogtijden wordt op de verpakking van de producten aangegeven. Er volgen nu een paar voorbeelden van veel voorkomende praktijksituaties:

  • Grondverf goed schuurbaar wanneer als droogtijd minimaal een dag wordt aangehouden. Soms lijkt het of je al eerder kan gaan schilderen, omdat de toplaag droog lijkt. Niets s minder waar. De onderlaag is niet uitgehard die juist moet zorgen voor een goede hechting.
  • Acryllaat kit kun je het beste een dag laten uitharden. Dan weet je zeker dat het transportmiddel (water) verdampt is en de verf beter hecht. Wanneer je deze overschildert na een te korte droogtijd vervorm je de kit en uit de hoeken haal je de kit juist weg.
  • Aflak verf is de toplaag. Deze toplaag droogt langzaam als het gaat om een alkydhars verf (verdunning terpentine). Deze uitharding vindt plaats door :reactie met zuurstof en verdamping terpentine en overige langzaam verdampende oplosmiddelen. Indien er gekozen wordt voor een tweede aflak laag is het volgende belangrijk:
  1. De eerste aflak laag zal dun op het bijv. kozijn aangebracht worden. Een tweede dikke laag op de eerste laklaag, die niet volledig uitgeharde is, geeft kraters.
  2. Neem een lange periode voor het aanbrengen van een tweede aflak laag. Denk aan een twee of drie dagen. In deze tijd kan de eerste laklaag redelijk uitharden.

Schuurpapier

Schuurpapier gebruik je om de ondergrond egaal te krijgen om een strakke verflaag te krijgen. Daarnaast zorgen de kleine krasjes die je aanbrengt voor een goede hechting. Er zijn verschillende schuurgroftes die variëren van fijn tot grof. Hoe groter het getal, hoe fijner het schuurpapier en dus kleinere krasjes. Voor het schuren van bijvoorbeeld een kozijn gebruik je schuurpapier van een korrelgrootte 120.

Voor optimaal schuurgenot kun je het volgende kopen Film :

De voordelen op een rijtje:

geen verwondingen aan je vingers
tijdwinst. Het gaat zo snel dat schuren bijna begint worden!
je komt in bijna alle hoeken tijdens het schuren . Dit komt in de praktijd overeen met 90% van al het schilderwerk
zelfklevende schuurpapier past precies op de houder
hoog schuurrendement. Het totale oppervlak van het schuurpapier wordt verbruikt

Het enige nadeel is dat het schuurpapier prijzig is. Daarin tegen kun je veel houtoppervlak schuren met een vel schuurpapier.

Voor een strakke ondergrond kun je schuren met korrelgrootte 80. Wanneer het mooi glad geschuurd is kun je de houtwerk behandelen met een vullende grondverf en vervolgens opschuren met schuurpapier van korrelgrootte 120.

Voordat de laatste verflaag geschilderd wordt kun je de verflaag schuren met gebruikt schuurpapier korrelgrootte 120. Van dit schuurpapier zijn de scherpe puntjes afgeschuurd en kun je niet te diep schuren in de verflaag.